Kapacitásbővítés a DUSZÉN Kft-nél

Széchenyi 2020 logó

A DUSZÉN Kft. európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztést hajt végre 2016-ban.

A kedvezményezett neve: DUSZÉN Bányászati és Szolgáltatási Kft.
A projekt címe: Kapacitásbővítés a DUSZÉN Kft-nél.
A szerződött támogatás összege: 20,64 Millió Forint.
A támogatás mértéke (%-ban):  45 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2016. október 31.
A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-00388.

A projekt tartalmának bemutatása

A DUSZÉN Kft. közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a Dudarit (dudari barnaszén) kitermelésében, korszerű feldolgozásában és értékesítésében. A dudarit magas humusztartalmú szerves ásvány, huminsav-tartalma (több mint 60%) világviszonylatban is jelentős.
Az itt fellelhető barnaszén kedvező tulajdonságai lehetővé teszik a mezőgazdaságban talajtermékenységet növelő anyagként, lombtrágya alapanyagként, valamint takarmány alapanyagként történő alkalmazását. A DUSZÉN Kft. profilját ma már a Dudarit bányászata és feldolgozása adja. Termékeink Magyarországon kívül eljutnak a világ számos országába. A Dudaritra alapozva több magyar cég fejlesztette ki saját huminsav-tartalmú termékeit. Kiemelten fontosnak tartjuk az együttműködést partnereinkkel, jelentős sikereket értünk el közösen az új fejlesztésekben. Termékeink változatosak és igazodnak a piaci elvárásokhoz; így jött létre a Dudarit, Dudarit PK, Dudarit NPK, Dudarit (takarmány alap) és a Dudarit (HumacNatur).
A projekt eredményeként a Dudarit feldolgozási eljárásunk korszerűsödik, kapacitásunk bővül. Az export értékesítés területén árbevételeink növekednek és új üzleti kapcsolatokra teszünk szert.
A berendezés és tartozékainak megvásárlásával egy komplett Dudarit őrlő üzem jön létre, amely a DUSZÉN Kft. termelési kapacitását jelentősen növeli: az üzem kialakítása várhatóan 25-30%-kal bővíti teljesítőképességünket, és körülbelül 10-15%-kal export értékesítéseink volumenét. A növekvő vevői igényeknek köszönhetően a projekt által nyert kapacitástöbbletünk teljes egészére találunk keresletet. A beruházás hozzájárul dolgozóink hosszú távú biztos foglalkoztatásához és a későbbi munkahelyteremtéshez is.
A projekt nem számszerűsíthető eredménye, hogy megrendeléseinket rugalmasabban, gördülékenyebben tudjuk teljesíteni. Az általunk feldolgozott Dudarit és az előállított Dudarit alapú termékek természetes összetevőket tartalmaznak, így védik a környezetet a szennyeződésektől. A más cégek által gyártott műtrágyák az egészségre és a környezetre veszélyes alapanyagokat is tartalmazhatnak, ezzel szemben a Dudarit mellékhatások nélkül alkalmazható a mezőgazdaság területén.
A komplett Dudarit őrlő berendezés üzemeltetéséhez szükséges a Mitsubishi targonca használata is, amely a felhasználásra kerülő Dudarit mozgatásában, a feldolgozási folyamat kiszolgálásában vesz részt. Az eszköz megkönnyíti a nagy anyagmennyiségek szállítását a feldolgozás helyszínére és a raktárépületbe is. A kapacitás bővüléséhez nagymértékben hozzájárul, mivel az anyag mozgatását, szállítását felgyorsítja, és a szükséges anyagmennyiség a megfelelő időben rendelkezésre tud állni a termelés számára.
A weboldal dizájnját a Fényművek 2007 Bt. tervezte.